Een betonnen fundering of een betonvloer vormt de basis van ieder bouwproject. Het is belangrijk dat het storten van beton goed gebeurd. Om er zeker van te zijn dat het storten van beton naar wens verloopt kunt u het beste een aannemer of vakspecialist inhuren.

Om u een idee te geven van wat er allemaal komt kijken bij het laten storten van een betonvloer of betonnen fundering, leggen wij in drie stappen uit waar u op moet letten.

Stap 1: bekisting plaatsen

Beton laten storten begint met het plaatsen van een bekisting. Beton is bij het storten vloeibaar, dat noemen we ook wel plastisch. De reden dat beton in een vloeibare vorm wordt gestort is dat het beton hierdoor makkelijk kan uitvlakken en eventueel uitgesmeerd kan worden.

Als er geen bekisting is dan kan het beton dus alle kanten op. Door netjes een bekisting te plaatsen wordt het beton netjes ingesloten en blijft het op de plek waar het moet blijven. Bestaande muren kunnen dienen als bekisting, echter op plekken waar geen muren zijn kunt u gebruik maken van houten fronten.

Wij raden aan om de bekisting dezelfde hoogte te geven als de betonvloer, hierdoor kunt u de randen van de bekisting gebruiken als geleider om de betonvloer of betonnen fundering gelijk te trekken.

Stap 2: betonijzer vlechten

Beton is van nature een sterk materiaal, maar heeft zonder wapening of betonijzer de neiging om te scheuren. Beton laten storten vraagt om expertise. Een vakman weet het wapeningsnet op de juiste manier te plaatsen.

Bij Betonbestellen.nl gebruiken wij bij voorkeur een wapeningsnet van 8mm dik met een maaswijdte van 15 cm. Het wapeningsnet wordt op hoogteblokjes geplaatst, zodat het betonijzer goed zijn werk kan doen en de gehele betonmortel goed bij elkaar houdt. Het eindresultaat is een ijzersterke betonvloer!

Stap 3: beton laten storten

Voordat u beton wilt laten storten is het goed om u af te vragen waar de betonvloer of fundering voor wordt gebruikt. Het gebruik van de juiste beton soort en de te verwachte belasting zijn zeer belangrijk.

Een betonvloer heeft bijvoorbeeld een minimale dikte van 5 centimeter nodig om de kwaliteit te waarborgen. Echter de totale dikte hangt af van de belasting.

Een vakspecialist kan u hierover inlichten. Tijdens het storten van beton moet de betonmortel gelijkmatig worden verdeeld over de vloer. Met een waterpasinstrument, bijvoorbeeld een laser, kunt u de storthoogte controleren.

De betonvloer kunt u vervolgens afvlakken met een rij. Vervolgens moet u het beton een aantal uur laten rusten. Afhankelijk van de temperatuur en de betonsoort kan de droogtijd variëren van 4 uur tot een dag. Om scheurvorming te voorkomen moet u de eerste 48 uur het gestorte beton vochtig houden.

Zelf storten of beton laten storten?

U heeft maar één kans om een goede betonvloer of fundering te storten, dus zorg er voor dat het goed gebeurd. Wij raden altijd aan om beton te laten storten door een vakspecialist.

Bij Betonbestellen.nl werken diverse specialisten die precies weten welke oplossing het beste is voor uw bouwproject is. Geen onverwachtse kosten, maar direct een sterk eindresultaat zonder scheuren! Bovendien is Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper dan de concurrent. Benieuwd naar onze prijzen? Bereken eenvoudig de prijs voor het laten storten van beton met de betoncalculator.