Beton is een van de meest gebruikte materialen ter wereld. Het is een kunstmatig steenachtig bouwmateriaal. Beton staat erom bekend dat het enorme druklasten kan dragen en zeer duurzaam is.

Al in de tijd van de Romeinen werd beton gebruikt. Dit beton had een hele andere samenstelling met vulkaansas, kalk en zeewater.  Pas rond 1800 werd het gebruik van beton herontdekt door de uitvinding van Portlandcement.

In 2021 werd er in Nederland gemiddeld 13 tot 14 miljoen kuub beton gebruikt. Dit komt neer op ongeveer 0,75 m3 beton per inwoner. Beton is zo populair omdat het betaalbaar is, het makkelijk aan te passen is (mengen) en eenvoudig is in gebruik.

Wat is de samenstelling van beton?

Beton bestaat hoofdzakelijk uit cement, zand, grind en water. Om het beton een hogere sterkte en een betere verwerking te geven worden er door de betoncentrale hulpstoffen toegevoegd om de betonkwaliteit te verbeteren en te garanderen. Naast kwaliteit kan de samenstelling ook zo aangepast worden dat de droogtijd van beton korter wordt.

Mengverhouding van beton

De mengverhouding van beton is heel belangrijk. Wanneer u een verkeerde mengverhouding heeft kan het beton zwakker worden.  Per toepassing kan de mengverhouding verschillen. Om beton zelf aan te maken wordt over het algemeen cement:zand:grind:water gemengd in de verhouding:

  • 1 deel cement
  • 2 delen zand
  • 3 delen grind
  • 0.5 delen water

Natuurlijk kan het zo zijn dat voor uw toepassing een andere samenstelling nodig is. Zo wordt er voor fundering vaak meer grind en zand toegevoegd. Neem bij twijfel contact met ons op.

Grondstoffen voor beton

Cement

Cement is het meest gebruikte bindmiddel voor beton. Het cement verhardt doordat het in contact komt met water en bind de toeslagmaterialen (zand en grind). Er zijn vele soorten cement beschikbaar enkele bekende soorten zijn Portlandcement en hoogovencement.

Grind en zand

Grind en zand vormen het grootste deel van het beton en staan ook wel bekend als toeslagmaterialen. Deze materialen zorgen ervoor dat het beton drukkrachten op kan nemen.

Grind

De grote van de korrel van het grind bepaalt of er sprake is van fijn grind of grof grind. Voor fijn grind is korrelgrote 4 tot 16mm geschikt van 16 tot 32mm noem we het grof grind. Wanneer er fijn grind wordt toegepast in het beton noemt men dit ook wel fijn beton.

De verdeling in korrels heeft grote invloed op de waterbehoefte. Wanneer er weinig fijn toeslagmateriaal is toegevoegd aan de betonspecie moet er meer water worden opgenomen. Nu is het niet het geval dat meer fijn materiaal beter is voor de water behoefte. Wanneer er te veel fijne korrels worden toegevoegd is de water behoefte ook groter.

Voor grind is het belangrijk dat er een continue verdeling is van verschillende korrelgroottes. Wanneer de verdeling goed is kan de water-cementverhouding in balans blijven. Het voordeel van een goede water-cement verhouding is dat het beton erg sterk en duurzaam blijft.

Betonzand

Betonzand staat ook wel bekend als vloerenzand of grindzand. Deze soort zand bevat grove zandkorrels. De korrelgrootte is klein, varieert van 0-4mm en heeft een hoekige structuur. Hierdoor is het zand minder kneedbaar en plakt het niet. Betonzand is vrij van schelpjes en bezit weinig fijn materiaal.

Water

Water wordt gebruikt voor de verwerkbaarheid van beton en voor het chemische proces tussen het cement. Dit chemische proces zorgt ervoor dat het beton hard wordt. Hoeveel water er gebruikt wordt is afhankelijk van de milieuklasse en het cementgehalte.

Wanneer er te veel water wordt toegevoegd aan beton zorgt dit ervoor dat het beton zwakker wordt. Als er te weinig water wordt toegevoegd kan het cement niet binden

Beton online bestellen

Wanneer u beton gaat bestellen voor uw woning, aanbouw of veranda, is het verstandig het beton online te bestellen. Hierdoor bent u verzekerd van een hoge kwaliteit beton.

Wilt u beton bestellen? Reken dan binnen 3 stappen uw prijs uit voor beton met onze betoncalculator. Heeft u andere vragen neem dan contact met ons op.

Wij adviseren u om uw verbouwing altijd door te nemen met een bouwbegeleider of constructeur. Er is niets zo vervelend als schade achteraf, zoals scheuren of een verzakking in het beton.