Het maken van een fundering kan zelf worden uitgevoerd of u kunt hiervoor een bedrijf inhuren. Enkele belangrijke punten voor een fundering zijn: dat er gebruik wordt gemaakt van een goede bouwgrond (vast materiaal dat stabiel is), dat de constructie goed berekend is door de constructeur en natuurlijk dat er een goede fundering wordt gemaakt. Hoe een goede fundering wordt gemaakt inclusief beton stort leest u in dit artikel.

Fundering maken

Voor het maken van een fundering zijn diverse materialen en gereedschappen nodig. Hieronder een lijst met materialen:

  • metselzand/ ophoogzand
  • plasticfolie afdekzeil
  • stoeptegels of latjes
  • wapeningsijzer
  • beton
  • multiplex planken/ platen, schroeven en palen
  • koorden en tentharingen

Het gereedschap dat nodig is voor het maken van een fundering:

  • betonpomp of kruiwagen
  • betonschep/ hark
  • afrijlat
  • waterpas
  • spaan
  • schep of graafmachine

Fundering maken

Stap 1: baken de omtrek af van de fundering. Dit doet u met koorden en tentharingen die u plaatst in de hoeken.

Stap 2: graaf het oppervlak dat voor de fundering bepaald is uit.  Let wel op dat de minimale diepte voor een fundering 60 cm onder het maaiveld is. Deze regel geldt zodat de fundering in de winter niet op vriest. Hou daarnaast bij het graven aan de zijkanten extra ruimte over voor de bekisting

Stap 3: als de uitgegraven ondergrond niet vlak is dan komt boven op de ondergrond 15 centimeter opvul of-metselzand. Rei deze laag af en zorg dat deze waterpas is. Ook kan u het zand met water besprenkelen. Hierdoor wordt het zandbed sterker.

Stap 4: nu de kuil is uitgegraven kan deze worden bekist en worden opgesteld met de houten multiplex planken lijn deze uit met een waterpas. Let hierbij op dat de planken dezelfde hoogte hebben als de fundering. Plaats aan de buitenkant van de bekisting steunpalen. U plaatst deze om de 50 tot 80 centimeter. Dit doet u ook op de naden en in hoeken van de fundering. Controleer hierna weer of de bekisting waterpas is.

Stap 5: breng een laag met plasticfolie aan over de ondergrond hierdoor kan het water weglopen tijdens het uithardingsproces.

Stap 6: vervolgens legt u stoeptegels of houten latjes op he plasticfolie. Hierop legt u de wapening. Let op dat de wapening nooit direct op de ondergrond wordt gelegd. Heeft u een dubbele wapening? Dan leg u op de eerste wapening weer stoeptegels/latjes en hierboven op de tweede wapening. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe de fundering er nu uit zou kunnen zien(paaltjes zitten tussen de bekisting en aarde).

Stap 7: zodra het beton op de locatie is aangekomen giet u het beton in bekisting. Verdeel hierbij het beton met een schep en prik erin met een schep, lat of trilnaad. Nadat u erin heeft geprikt(lucht verwijderen) egaliseert u het oppervlak.

Stap 8: nu de bekisting is gevuld met beton trekt u met een richtlat over het oppervlak. Dit kan het beste worden uitgevoerd met twee personen. U bent nu klaar met het storten van het beton.

Stap 9: in de laatste stap brengt u folie of een afdekzeil aan om het beton te beschermen. Dit afdekzeil wordt vaak tussen de drie en zeven dagen gebruikt. De bekisting die gebruikt is om het beton in te klemmen kan vaak na 1 dag worden verwijderd. Is het erg warm weer en schijnt de zon op het beton? Zorg er dan voor dat het beton nat blijft met een beetje water. Zo voorkomt u dat het beton te snel droogt.

Fundering laten storten

Wilt u de fundering laten storten? Betonbestellen.nl stort al jaren funderingen voor particulieren en bedrijven door heel Nederland. Neem voor het laten storten van een fundering contact met ons op of vul de betoncalculator in.

Heeft u nog vragen over het storten of maken van een fundering? Neem dan contact met ons op. Wilt u beton bestellen voor uw fundering? Bestel eenvoudig beton met de betoncalculator.