Beton kan kapot vriezen. Dit kan alleen in de plastische fase dus wanneer het beton nog niet is uitgehard.

Het is belangrijk dat tijdens het storten van beton in de winter de reactie van het beton in de eerste uren niet tot stilstand komt en dat het water in het beton niet bevriest. Is het beton eenmaal een paar uur uitgehard dan maakt een nachtje vorst niet meer uit.

Factoren

Belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat de temperatuur van het beton te laag wordt zijn de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van de ondergrond.

Deze factoren hebben veel invloed op de temperatuur van het beton zelf. Het is namelijk belangrijk dat de temperatuur van het beton zelf boven de 5 graden blijft.

Als het beton in de bekisting wordt gestort dan mag het beton zelf niet onder de 0 graden komen tot het een minimale sterkte heeft.

Deze druksterkte wordt meestal na een paar uur bereikt. Is de ondergrond de dag dat het beton wordt gestort onder de 0 graden? Neem ook dan van tevoren contact op.

Reactietijd

Bij een specie temperatuur van ongeveer 5 graden is de reactietijd vaak meer dan 2 keer zo lang als bij 20-25 graden. Als het beton een temperatuur van 4 graden of lager heeft dan kan de reactie tot stilstand komen. Dit is niet goed voor het beton. De kans op bevriezing neemt toe en de lange opentijd van het beton maakt dat er te veel vocht verdampt. Hierdoor blijft er minder water over om te reageren tot cementsteen wat kan leiden tot een top laag die loslaat, poreus, bros en zanderig wordt.

Het beton zelf zal tijdens aankomst altijd een temperatuur hebben die hoger is dan 5 graden dit is namelijk verplicht.

Beton storten bij vorst

Mocht het tijdens het storten van beton overdag vriezen en wordt het beton buiten gestort? Dan moeten er maatregelen worden genomen zoals verwarmd beton of cement met een hogere aanvangssterkte. Neem hiervoor contact op met ons. Vriest het niet buiten? Dan kan er gerust beton worden gestort. Bij enkel nachtvorst is goed mogelijk om beton te storten.

Tips

Heeft het gesneeuwd de dagen voor de beton stort? Dan moet de bekisting, ondervloer en wapening sneeuw vrij worden gemaakt. Het beton dat gestort wordt mag niet in aanraking komen met de sneeuw dit kan er namelijk voor zorgen dat het beton bevriest. Ook kan rijp op de wapening ervoor zorgen dat het beton niet goed aansluit en hecht aan de wapening wat veel invloed heeft op de uiteindelijke sterkte. Ook kan sneeuw in de bekisting leiden tot holle ruimtes onder het gestorte beton.