De droogtijd van beton is 28 dagen. Doordat het drogen dat ook wel bekend staat als uitharden bijna 1 maand duurt moet hier rekening mee worden gehouden in de planning.

De 28 dagen droogtijd is een gemiddelde. Natuurlijk kan het zo zijn dat er al eerder over beton kan worden gelopen of zelfs op het beton kan worden gewerkt. Welke factoren hierbij een rol spelen is te lezen in dit artikel.

Grafiek droogtijd beton

Hieronder in de grafiek is te zien hoe het beton droogt/uithard. Het beton wordt hierbij na 1,5 dag ontkist.

In de eerste 5 tot 10 dagen droogt het beton snel op. Na deze periode is te zien dat het droogproces afneemt. Dit betekent niet dat het beton niet verder droogt sterker nog na 28 dagen hard het beton nog steeds verder uit.

Wanneer kan er over beton worden gelopen?

In de grafiek was al te zien dat het beton snel uithardt. Hierdoor is het mogelijk om voor de 28 dagen over het beton te lopen.

Om precies te zijn is het vaak mogelijk om na 2 dagen al over beton te lopen. Ook kan erna 2 dagen al op beton worden gewerkt. Hou er wel rekening mee dat het beton nog niet volledig is uitgehard.

Factoren droogtijd beton

Dat de droogtijd kan verschillen komt door de volgende factoren:

  • Dikte van de betonvloer
  • Samenstelling van beton
  • Temperatuur
  • Hulpmiddelen

Droogtijd dikte betonvloer

Hoe dikker de betonvloer is hoe langer het duurt voordat het beton volledig is uitgehard.

Samenstelling van beton

Als er wordt gekozen voor een andere samenstelling kan beton sneller drogen. Als u wilt dat de droogtijd van beton korter is kies dan voor CEM| 52,5 R Portland cement.

Deze soort beton staat ook wel bekend als C-cement. Het Portland cement gaat bij lagere temperaturen al sneller binden hierdoor droogt het beton sneller.

Betonbestellen.nl biedt deze beton soort ook aan. Wanneer u gebruik wilt maken van deze beton soort kies dan voor snel hardend beton in de betoncalculator.

Temperatuur droogtijd beton

Bij lagere temperaturen verloopt het uithardingsprocess langzamer. Bij 5 graden is de reactietijd van beton ongeveer 2 keer zo lang als bij 20 tot 25 graden.

Beton storten bij lage temperaturen

Als de temperatuur 0 graden is reageert beton niet meer hierdoor bindt het niet. Mocht deze situatie zich voordoen dan is het mogelijk om het beton te laten voorverwamen of er kan vorst voorkomend materiaal worden toegevoegd.

Droogtijd beton met regen

Regen kan invloed hebben op de droogtijd van beton. Door het vocht van de regen wordt het cement dat in beton zit cemensteen. Een beetje regen is daarom ook goed voor beton.

Te veel regen daarin tegen zorgt ervoor dat beton uitgewassen raakt hierdoor kan het beton niet meer binden.

Gaat het zwaar regenen tijdens een beton stort? Dan is het belangrijk dat de bekisting waar het beton in gestort wordt afgedekt wordt met een bouwzeil.

Droogtijd beton fundering

Voor een fundering of betonvloer gelden mits dezelfde samenstelling van beton wordt gebruikt dezelfde droogtijd namelijk 28 dagen.

Droogtijd cementdekvloer

Als er een cementdekvloer wordt gestort is de droogtijd anders dan bij beton. Het mengsel van een cementdekvloer is namelijk anders dan beton. De droogtijd voor een cementdekvloer is 1 centimeter per week.

Contact

Wilt u een betonvloer of beton laten storten? Bereken dan de prijs met de betoncalculator. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.