Als u beton bestelt bij Betonbestellen.nl dan krijgt u grijs beton geleverd of gestort. De exacte tint grijs is afhankelijk van de soort en herkomst van het cement. Dit verschilt per betoncentrale. Voor toepassingen waar het beton niet in het zicht komt, zal de kleur van het beton niet belangrijk zijn.

Wilt u voor een project waar het beton de toplaag is een andere kleur beton, omdat er een markering moet worden aangegeven of doordat dit beter past bij het project? Dan kan u gekleurd beton via de telefoon of mail bestellen.

Kleur beton 

Door pigmenten toe te voegen aan het beton krijgt het beton de gewenste kleur. De intensiteit van de kleur is afhankelijk van het pigmentgehalte en de cementsoort. Als er gebruik wordt gemaakt van wit cement dan ontstaat er de meeste heldere kleur.

Pigmenten

De kleur pigmenten die worden toegepast zijn fijne kleurstoffen vaak op basis van metaaloxides (feriet). De dosering van de kleurstoffen ligt normaal gesproken op 2-5% van het cementgewicht. Doordat het beton door en door gekleurd is krijgt het een duurzame kleur.

Voordeel ten opzichte van verven

In plaats van het toepassen van pigmenten kan beton ook worden geverfd. Het nadeel van het verven van beton is dat dit meer onderhoud vergt, dit komt doordat de verf kan gaan afschilferen. Daarnaast kan de kleur ook veranderen door de vloerverwarming.

Kleur verschillen voorkomen

Om het verschil in kleur te voorkomen wordt aangeraden om bij 1 leverancier het gekleurde beton te bestellen. Per leverancier kunnen er namelijk lokale afwijkingen zijn in water en cement. Hierdoor kan beton met dezelfde kleurpigementen er bij verschillende afnemers anders uitzien. Maar ook tussen verschillende leveringen van dezelfde leverancier kunnen kleine kleurverschillen voorkomen. Zo heeft bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtgheid ook invloed op de kleurtoon en kleurdiepte van het beton.

Verschillende kleuren

Bij Betonbestellen.nl kunnen veel verschillende kleuren beton worden besteld en gestort denk hierbij aan de opvallende kleur roze ook wel beter bekend als pink beton. Andere veel voorkomende kleuren zijn: beige, zandkleur, natural grey, soft grey of pearl white.

Nabehandelen

De nabehandeling van een betonvloer is enorm belangrijk, ook voor een gekleurde betonvloer. Nabehandelen is het proces waarbij het beton tijdens de uithardings-fase wordt beschermd tegen het verdampen van het in de beton aanwezige aanmaakwater. Zo wordt de toplaag van het beton het sterkst en zijn de kleurpigment zo goed mogelijk gebonden aan het cement. 

Een methode om beton na te behandelen is het vochtig houden van een betonvloer die teveel vocht onttrekt. Dit kan onder andere komen door te veel zon.

Een andere veelvoorkomende nabehandel methode is het afdekken van beton met isolerend folie. Dit folie beschermt de betonvloer tegen uitdroging. 

Beschermen

Zonder bescherming zal een betonvloer op de lange termijn beschadigen en kunnen er vlekken ontstaan. Door een bescherming toe te passen kan dit worden voorkomen. 

De betonvloer kan op meerdere manieren beschermt worden de eerste methode is het toepassen van een natuurlijke olie. Met deze olie kan de betonvloer worden ingewreven. Hierdoor krijgt de betonvloer een mooie glans. Daarnaast zorgt de olie voor een beschermende laag die vocht en vuil afstoot.

Een andere optie waarmee een betonvloer kan worden beschermt tegen vocht en vuil is door deze te laten impregneren. Dit kan je vaak beter overlaten aan experts, omdat de vloer eerst opengeschuurd moet worden voordat het impregneermiddel kan worden toegepast.

De laatste optie waarvoor kan worden gekozen is het coaten van een betonvloer. Bij het coaten komt er een laag boven op het beton. Deze laag zorgt ervoor dat het beton volledig is gesloten en waterdicht. Een nadeel van een coating kan zijn dat de vloer een spiegelend effect kan krijgen. 

Meer informatie

Voor meer informatie over pink beton of andere beton kleuren neem contact met ons op. Dit kan telefonisch of via de mail. Wilt u liever standaard grijs beton? Bereken dan eenvoudig de prijs via de betoncalculator.